Hozzávalók: |
60 dkg liszt (fele rétesliszt fele finomliszt), 0,5 l tej, 2 dl olaj, 1 tojás, 1 kocka élesztő, 25 db édeske (pl. sacharin, vagy bármi más édesítőszer), kakaópor. |
Elkészítés: |
Langyosítsuk meg a tejet és tegyük bele az édesítőket, hogy elolvadjanak. A lisztet tegyük egy tálba és csináljunk mélyedéseket, amelyekbe öntsünk a tejből 2 dl-t, és ebbe az élesztőt morzsolva. Ha az élesztő elolvadt, villával keverjük össze, míg kissé kovászos lesz. Ezután várjunk, hogy kicsit megkeljen. Itt az élesztő nem fog följönni, de ettől ne ijedjünk meg. Ezután tegyük bele a tojást és az olajat. A maradék tejjel dagasszuk össze a tésztát, hogy jó lágy legyen, s ha kell adhatunk még hozzá kevés langyos vizet. Most tegyünk a fele tésztába kakaóport és kelesszük meg. Ha megkelt, a világos tésztát tegyük gyúródeszkára, nyújtsuk meg kicsit, tegyük rá a kakaós tésztát, kissé nyújtsuk rá, tekerjük föl az egészet, tegyük kuglóf formába (de akár egy magasabb lábosban is kisüthető) és előmelegített sütőben ellenőrzés mellett süssük ki. |
Ez egy jól bevált recept, csak türelem kell hozzá. Jó étvágyat! | |